2020-02-20 11:55:01• hírek • Bede Emőke

A lejárt szavatosságú gyógyszerek összegyűjtésére indít kampányt a környezetvédelmi ügynökség

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Ki ne ismerné azt a helyzetet, amikor épp szüksége van egy fájdalomcsillapítóra, ám a gyógyszeres dobozban az enyhítést hozó tabletta már lejárt? Ekkor merül fel a kérdés, hogyan is lehet oly módon megszabadulni a a lejárt szavatosságú gyógyszerektől, hogy azzal se környezetünket, se embertársainkat ne mérgezzük.

A legfontosabb tudnivaló a lejárt gyógyszerekkel kapcsolatban, hogy soha nem szabad őket a háztartásai szemétbe dobni, hiszen vezsélyes hulladéknak minősülnek, hiszen szennyezhetik a környezetet, bekerülhetnek a vizeinkbe, és nem utolsósorban ártalmasak leehtnek a növény- és állatvilágra. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy e tablettákat beszedni sem szabad, mivel nem tudni, milyen hatással lehetnek szervezetünkre ezen anyagok. Mindezeket szem előtt tartva a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a Gyógyszerészek Kollégiuma, a Közegészségügyi Igazgatóság és a Biopak Kft. közös kampányt indít márciusban.


„A környezetvédelmi ügynökség rendszeresen szervez különböző kampányokat, hogy tudatosítsa a lakosságban az újrahasznosítható vagy szelektíven gyűjthető hulladékok megfelelő kezelésének fontosságát. Eddig azonban nem szerveztünk olyan akciókat, melyek az orvosi tevékenységből származó hulladékokat, s még inkább a lejárt szavatosságú gyógyszereket célozza meg” – mondta el az egyik helyi tévécsatornának Békéssy Erzsébet, az ügynökség igazgatónője.


A március 1. és 31. között zajló kampány során Szatmárnémetiben öt, Szatmár megye további városaiban pedig egy-egy patika veszi át majd a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Békéssy elárulta, az akcióban részt vevő patikákat a gyógyszerészek javaslatai alapján választották ki, de első számú szempont volt az is, hogy a helyi élelmiszerpiacok közelében legyenek, hiszen így egy gyors vásárlás közben is be lehet adni a felgyűlt orvosságokat. Az ingyenesen átvett készítményeket aztán a patikák átadják egy olyan temesvári vagy kolozsvári cégnek, mely a törvényeknek megfelelően elégetés által szabadul meg a lejárt gyógyszerektől.


Békéssy Erzsébet hozzátette, érdemes volna akár rendszeresíteni a kezdeményezést, hiszen amennyiben minden évben legalább egyszer megszerveznék a gyűjtőakciót, akkor minimalizálni lehetne a háztartási hulladékba vagy a természetbe kerülő anyagok mennyiségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: